Monday, July 20, 2009

Decoupage, a hobby that I love..



Decoupage, satu hobby yang pada mulanya Naz buat secara suka2 dan trial aje. Sebabnya, mmg Naz tak confident yang Naz boleh buat decoupage sbb rasanya kerastangan macam Naz, takkan ler boleh hasilkan decoupage yg elok...? Mula2, macam tak nak try, tapi disebabkan galakan dari Wanie (thanks again) yang pada ketika itu mmg tengah expert mendecoupage, Naz cuba ceburkan diri. Kit2 decoupage yg Naz mula2 beli adalah bahan2 dari Wanie..Naz minta nak beli bhn2 yg Wanie dah pakai separuh, sebab takut beli botol penuh, nanti tak jadi..terbuang je pulak bahan2 tuh nanti. Beli semuanya separuh kandungan, kecuali gesso je full...varnis, sealer, glaze...semuanyakandungan separuh botol je.. Ok, before continue entry, Naz bagi definisi decoupage

Decoupage? What does decoupage means?
Decoupage:the art produced by decorating a surface with cutouts and then coating it with several layers of varnish or lacquer
sumber: The Olla Dictionary
(Dengan perkataan mudah, potong, tampal dan varnis...ehehe)


Cubaan pertama atas jem jar.....huhuhuuhu...



Cuba pulak kat bahan lain...Nie pulak atas botol2 sos dan botol kicap...pastu try jugak kat lilin dan tin...


Inilah hasilnya yang tak seberapa...disebabkan Naz tak puas hati, Naz buat lagi...time mmg tgh kemaruk buat...ye la kan..practice makes perfect...kene la practice banyak2..



Jem jar yg kedua yg Naz buat...pilih warna putih je senang nak match bunga.. Waktu buat decoupage nie, Naz selalu jugak surf web dan tgk hasil2 org lain sebagai contoh dan inspirasi.. so utk jem jar seterusnya Naz amik masa untuk fikir design dan colour..



Jadiklah hasil macam nie..pilih purple dan beige pulak..tapi masih tak cantik kan? Aduihh...



Hmm, apa lagi..makin kemaruk la Naz nak mendecoupage..kali nie Naz ambil alas cawan lama, saja nak try make up balik...bila nampak macam menjadi...So Naz nak cuba atas benda lain pulak..the next task, Naz try buat kat kayu2...hmm..yg tuh pic esok2 pulak le Naz masukkan..byk sgt pic dah entry nie, nanti berserabut pulak..ehehe



4 comments:

Wan Faizatul Azirah Ismayatim said...

beautiful! cantik.. daripada hobi nanti leh wat bisnes pula.. hehe.. (^_^)~

inabu said...

naz, percubaan pertama pun dah cantik, tambah la yg seterusnya, apa2 hal, mmg sgt cantik, klu nabu la, sure x bleh wat, x berseni ;)

FiDa@aMiDa said...

salam naz

kira cantik dah tu :)

MrsNor said...

nanti boleh buat duit ler naz..

Post a Comment